Служебните министри на културата и икономиката проф. Велислав Минеков и Кирил

...
Служебните министри на културата и икономиката проф. Велислав Минеков и Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков и Минеков търсят меценати за музея "Софийски арсенал"

Служебните министри на културата и икономиката проф. Велислав Минеков и Кирил Петков обявиха нови проекти за музея " Софийска боеприпас " в Южния парк. Те считат да трансфорат незавършената постройка в хъб за млади художници и културно предприемачество. Предвижда се ремонт на втория и третия етаж от някогашната военна амбулатория, макар че тя още преди 10 години отваря порти като музей на актуалното изкуство. 

" Виждате за каква покруса става дума, само че тя е лечима. Цялата тази постройка ще бъде работеща. Ще опитаме да получим средства посредством разнообразни способи ", даде обещание проф. Минеков, развеждайки публицистите из недостроената постройка. " Имаме чудесна архитектура, само че неизползвана до дъно повече от 10 години. Типично завещание получавам както всеки ден, само че ще се преборим с наследството ", увери той.

Сградата към този момент нямало да бъде единствено изложба, а многофункционално арт пространство - " тук има опция за камерни концерти, кино фестивали, състезания, може да се употребява и като конферентна зала. На тавана има пространства, които са чудесни и за ателиета ", разясни Минеков.

„ Това ще бъде план, който ще съчетава стопанска система и просвета. Културата е доста значима, само че с цел да бъде устойчива, тя би трябвало да бъде част и от стопанската система. Надяваме се под този покрив да имат място и бизнесмени в областта на културата ”, съобщи на собствен ред Кирил Петков.

Като образец за самоиздържаща се просвета той даде плановете на Кристо и Жан-Клод.  " Част от концепцията е да притеглим младежи в изкуството, по едно и също време с млади бизнесмени и да помислят за бизнес модели и за това по какъв начин даже да основават стартъпи в областта на изкуството. Надяваме се това да бъде първият подобен център, който да дава опция за преплитане на предприемачество и просвета ", изясни министърът на стопанската система.

„ За страдание у нас липсва нещо, което се отразява неприятно върху завършващите изкуство хора. Виждали сте в Европа по какъв начин се подкрепят младежите. Трябва да дадем късмет на тези, които могат – най-достойните да не остават на улицата, откакто завършат своето образоване ”, съобщи Велислав Минеков. „ Ще беседвам с бъдещия шеф на Фонд „ Култура ” и Управителния съвет и ще упорствам една избрана сума да се насочи като стипендии за сходни актове. В чужбина тези стипендии обгръщат интервал за по 10 години. Ние ще стартираме с три- или петгодишни стипендии. Тези хора би трябвало да бъдат поощрени ”, заяви още Минеков.

Петков пък даде обещание да организира диалози с компании и частни фондации, които на собствен ред да поддържат самодейността.  " Корпоративното меценатство е непознато в България, това ще бъде крачка в тази посока ", уточни Минеков.

На въпрос подготвени ли са нов длъжностен кабинет Петков и Минеков разясниха, че са " подготвени за космонавти и за галактическа задача, тъй като е по-актуално ", добави Нова тв.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР